Klassisk coaching

Coaching er en professionel styret samtale, der hjælper dig videre.

Hvad er klassisk coaching?

Alt efter uddannelse og fokus, kan coaching bruges til forskellige ting. De fleste har hørt om idræts-coaching, performance-coaching og alt muligt andet-coaching.

 

Mentorarbejde

Det kan være mentor-arbejde, hvor coachen fortæller hvad klienten skal og hvordan klienten skal gøre det. Det fungerer rigtig godt, når man har en coachende tilgang til mentor-arbejde; f.eks. for unge mennesker, der skal lære en social kompetence. Ved mentor-arbejde har coachen svaret og lærer det videre til klienten.

Hvad kan man bruge coaching til?

  • Ændre vaner
  • Struktur på hverdagen
  • Finde gejsten frem igen
  • Vende negativt til positivt
  • Skabe ligevægt mellem job og fritid
  • Undgå stilstand
Coaching er et professionelt styret samtale

Coaching er en professionelt styret samtale

I klassisk coaching, er samarbejdsbalancen mellem coach og klient mere lige end ved mentorarbejde. Coachen har indsigten i hvordan mennesker fungerer kognitivt og har forskellige redskaber i værktøjskassen, men det er altid klienten, der bestemmer hvad det er, der skal arbejdes med. Og også, hvordan og hvornår de forskellige værktøjer sættes i spil.

Her er coaching en professionelt styret samtale, der hjælper dig med at finde ud af, hvad det er, du egentlig gerne vil forandre og bagefter hjælper dig med, hvordan du bedst skal gøre for at lave forandringen i dit liv.

Jeg har endnu ikke oplevet at det var nødvendigt at coache nogen i, hvordan de skulle forblive i den situation, de var i. De mennesker, jeg har hjulpet, har alle skullet enten træffe en svær beslutning og været meget i tvivl om, hvad der var den rigtige for dem. Eller også har de fundet ud af, at de skulle gøre noget andet, end de plejede, men de havde ikke værktøjerne til at gøre det med.

“Så at gå til coaching er at tage sig noget professionel hjælp til at få løst en opgave, man ikke selv har kompetencerne til at løfte – endnu.”

Hvad kan du forvente af klassisk coaching

Hos mig følger vi den 6 trins model, jeg har lært hos Evocazion og Sofia Manning. Det er dog ikke sådan, at jeg undervejs i samtalen siger: nu går vi til step 1, og nu skifter vi til step 2 osv. Men når man har været hos mig et par gange, kan man genkende strukturen – og når man har prøvet det mange gange, kan man også lave den for sig selv.

Så at gå til coaching er at tage sig noget professionel hjælp til at få løst en opgave, man ikke selv har kompetencerne til at løfte – endnu.

I min verden sørger en ordentlig coach nemlig for, at klienten kan selv, når forløbet er endt. Det er ikke meningen at klienten skal være afhængig af coachen hver gang der skal ske en forandring.

 

Symptomer på stress

Forandringer tager tid

Det tager noget tid at foretage de forandringer, der skal til, før du er i mål med det, du ønsker. Derfor er de skræddersyede forløb, jeg laver med mine klienter på minimum 5 sessioner. Her får du nemlig muligheden for at justere på forandringerne undervejs i forløbet. For du starter jo med at ønske dig at ændre ”et par ting”. Og så ender vi som regel med at konstatere at det var noget lidt andet, der skulle ændres, end det du selv havde tænkt dig frem til. Og det skal have lov til at have noget kogetid mens du går og mærker efter og kalibrerer.

Udfordringerne for de fleste mennesker bevæger sig på sin vis i temaer. En pæn del af mine klienter vælger f.eks. et coachingforløb, køre det igennem og afslutte det. Og så går der et stykke tid, hvor de har implementeret det, de fandt ud af i det første forløb. Og så kommer de tilbage fordi de har opdaget en ny udfordring hos dem selv, som ikke kan tages med de værktøjer, de fik i det første forløb. Man kan sige, de har kogt færdig, så langt som de nu kan komme selv og kommer tilbage for at få en ny opskrift til at komme videre med.

Hvad kræver det at starte et forløb? 

Tillid mellem os er den vigtigste ingrediens.

Det er også derfor, jeg har en opstartssamtale; inden et forløb sættes i gang. Det nytter jo ikke noget at du ikke får dén hjælp, der skal til. Eller at kemien mellem klient og coach egentlig ikke er helt god – det gavner ikke noget og det er meget vigtigt at tilliden er i top; for som klient lægger du jo både hjerte og tanker i hænderne på mig i forventning og aftale om, at komme styrket ud på den anden side af forløbet. Og jeg kan ikke hjælpe dig, hvis vi ikke har den gensidige tillid.

Det kræver også noget andet end tillid. Det kræver at du tager dig tid til dig selv. Hver session tager 1 time. Og så skal du ud at bruge værktøjerne i den virkelige verden bagefter. Typisk har vi 1-2-3 uger mellem hver session og det er egentlig hér i mellemrummet mellem sessioner, at du arbejder.